Vi som jobbar på och omkring Mossagården är ett blandat gäng med olika smak när det gäller musik, mat och livsstil. Det finns egentligen bara en sak som förenar oss: vårt ekologiska engagemang. Vi ville enas kring vårt engagemang under en helg och samtidigt få chansen att bjuda in andra som delar vår nyfikenhet för gröna initiativ. Sen fanns det en anledning till att vi just år 2008 valde att lansera världshistoriens första Mossagårdsfestival. Då var det nämligen 10 år sedan vi kläckte idén med en ekologisk prenumerationsservice, där färska grönsaker och frukt varje vecka levererades till så kallade ”utlämningsställen”. Då var det i väldigt liten skala, till entusiaster i Malmö- och Lundområdet. Men i takt med att miljömedvetenheten bland konsumenterna har ökat, har också kundkretsen gjort det. Att idén fått så god spridning under årens gång tyckte vi var värt att fira med dunder och brak!
Så fort vi satt igång planeringsarbetet med festivalen förstod vi att det skulle innebära väldigt mycket hårt jobb. Samtidigt har det varit otroligt inspirerande att träffa så många smarta och kreativa människor: alla våra härliga artister, medarbetare, kunder och sponsorer. Det är också lite av en utmaning att göra om en ekologisk gård till ett festivalområde - men en rolig sådan. Mossagårdsfestivalen har sammanfört människor med liknande övertygelser, som alla tycker det är underbart att det skapas en ekologisk festival som sprider glädje och nytta på samma gång!
Mossagårdsfestivalen går årligen numera veckan innan midsommar av stapeln på 1800-tals gården i Veberöd, Skåne, och genomsyras av de ekologiska tankegångarna tillsammans med vackert artisteri, begåvade musiker, konst i alla dess former och många aktiviteter med lek, spel, djur, ekomarknad, hantverk mm för hela familjen och speciellt barnen. En upplevelsefestival mitt i naturen och för hela familjen.
Till gården tillhör 60 ha mark med skog, åkrar och ängar och det är inom en del av denna yta som festivalen ligger på. Gårdsscenen är byggd i trä (för att ha en ekologisk scen) och vårt mål är också att all el som används inom festivalområdet ska produceras inom området, allt för att arbeta med miljöfrågorna från olika aspekter. Vi vill på festivalen lyfta fram ett par av framtidens mest hållbara material- och energilösningar. Den som är nyfiken på att lära sig mer om hampans många positiva användningsområden kan besöka festivalområdets utställande företag som säljer och visar upp många olika produkter, allt från musikinstrument till hängmattor, där hampan utgör material. Biogastemat syns på Mossagårdens gröna biogasbilar och på alla nya produkter och lösningar som visas upp av sponsorer och utställare.
Tidigare festivaler Nedan kan ni kika i de olika årens festivaltidningar och festivalfilmer. I dem kan ni fördjupa er i artister som genom åren uppträtt på festivalen bl.a. Thomas DiLeva, Janne Schaffer, Louise Hoffsten, Pugh, Brainpool, Staffan Hellstrand, Looptroop Rockers, Bherang Miri, Tingsek, Emil Jensen, Motoboy, Sator, Miriam Aïda, Ola Salo, Jakob Hellman, Ebbot Lundberg, Rickard Söderberg, Stereo Explosion, Sagor & Swing, Mikael Ramel, Maia Hirasawa, Simone Moreno, Hey Elbow, Jojje Wadenius, Kristian Anttila, Träd, Gräs och Stenar och många fler.